Corona / COVID-19

Hvis vi har henvist dig til en podning for Covid-19, så kan du booke tid ved at gå ind på siden: Coronaprover.dk. Du skal bruge din NemID.

Du kan efterfølgende se dine svar på sundhed.dk eller i MinSundhed-appen. Der kan gå op til 3 dage (72 timer), før du kan se dit svar.

Nedenfor kan du se, hvordan du skal fortolke svaret. Husk, du kan altid ringe til os, hvis du har brug for at vende svaret.

Hvis testen er positiv

Hvis der står ’påvist’ eller ’positiv’ i dit prøvesvar, betyder det, at du er smittet med ny coronavirus/COVID19. I så fald skal du følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer:

  • Hvis du er syg. Bliv hjemme, indtil du er blevet rask – det vil sige 48 timer efter, at du er fri for symptomer. Begræns også kontakten til andre i din husstand.
  • Hvis du ikke har symptomer Bliv alligevel hjemme i 7 dage, og hold øje med, om du får symptomer.
  • Hvis du senere får symptomer Bliv hjemme, indtil du er rask – det vil sige 48 timer efter, at du er fri for symptomer. Begræns også kontakten til andre i din husstand.
  • Hvis du får symptomer på alvorlig sygdom, fx høj feber eller vejrtrækningsbesvær. Kontakt os eller 1813.

Hvis du er blevet testet positiv for ny coronavirus, vil du modtage et brev i din e-Boks fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Desuden vil Coronaopsporing under Styrelsen for Patientsikkerhed kontakte dig inden for 24 timer og hjælpe dig med opsporing af dine nære kontakter, det vil sige de personer, som du kan have smittet. Du kan også selv ringe til Coronaopsporing på tlf. 32 32 05 11.

Hvis du er blevet testet positiv for ny coronavirus med en hurtigtest, skal du have taget en opfølgende PCR-test hurtigst muligt, som kan be- eller afkræfte, at hurtigtesten har givet det rigtige svar, og som samtidig kan vise, om du er smittet med en virusvariant.

Brug et CE-mærket mundbind, hvis du undtagelsesvis er nødt til at bryde din selvisolation kortvarigt, fx i forbindelse med at du skal på hospitalet. Husk, at du ikke må tage offentlig transport.

Personer, du har haft tæt kontakt med (se definition af nære kontakter længere nede på siden), skal i de næste 14 dage være ekstra opmærksomme på, om de bliver syge, og skal i så fald også følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Hvis testen er negativ

Hvis der står ’ikke påvist’ eller ’negativ’ i dit prøvesvar, betyder det med stor sandsynlighed, at du ikke er smittet med ny coronavirus/COVID-19 lige nu. Testen viser ikke, om du på et tidligere tidspunkt har haft ny coronavirus/COVID-19. Det betyder, at du stadigvæk kan være i risiko for at få ny coronavirus/COVID-19, hvis du bliver udsat for smitte. Derfor skal du fortsat være opmærksom på symptomer på ny coronavirus/COVID-19 og kontakte os, hvis du får symptomer på et senere tidspunkt.

Hvis testen er inkonklusiv

Hvis der står ’inkonklusiv’ i dit prøvesvar, betyder det, at din virustest ikke har vist et klart svar, og det kan derfor ikke konkluderes, om du har ny coronavirus/COVID-19 eller ej. Derfor skal du kontakte os eller 1813 for at blive henvist til en ny test.

Hvis du har skullet tage særlige forholdsregler, fx været i karantæne eller været fritaget fra at gå på arbejde, indtil du fik svar på din virustest, skal du fortsætte med det, indtil du får svar på en ny virustest.

—————

Definitionen af nære kontakter

Nære kontakter defineres som:

  • Personer fra samme husstand som person, der har fået påvist COVID-19
  • Personer med direkte fysisk kontakt (fx ved berøring) til person, som har fået påvist COVID-19
  • Personer som har haft ubeskyttet direkte kontakt med smittefarlige sekreter fra person, som har fået påvist COVID-19, fx er blevet hostet på, har berørt brugt lommetørklæde m.v.
  • Personer med tæt kontakt “ansigt-til-ansigt” inden for 1 meter i mere end 15 minutter, fx samtale med person, som har fået påvist COVID-19