Lægerne Hovedgaden 8

Kronisk sygdom

Alle der har en kronisk sygdom ses mindst 1 gang årligt til årskontrol hos lægen.

Husk at bestille tid til konsultationen i god tid, så du ikke kommer til at mangle medicin i ferieperioder og helligdage.

Inden årskontrollen skal der tages blodprøver og afhængig af hvilken kronisk sygdom du har, eventuelt også andre undersøgelser (se nedenunder), så du er klar til samtalen med lægen.

Målet for årskontrollen er at se at alt er som det skal være og evt. justere din medicin. Til sidst finder vi ud af hvor hyppigt du bør komme til kontrol ved enten læge eller sygeplejerske.

Særligt for visse kroniske sygdomme, udover hvad der står ovenfor:

KOL / Astma

Det anbefales at du kommer til måling af din lungefunktion årligt. Derudover skal du være opmærksom på at blive vaccineret mod influenza i perioden oktober til december. Det er gratis for dig med KOL og astma. Du kan også overveje at blive vaccineret mod lungebetændelse (pneumokokker). Det er gratis for nogle patienter, se her.

Forhøjet blodtryk

Lider du af forhøjet blodtryk bør du gå til kontrol regelmæssigt og mindst en gang årligt. Enten måler lægen dit blodtryk ved konsultationen, alternativt tages der udgangspunkt i blodtryk du selv har målt hjemme under 3 dage. For vejledning i den rigtige måde at måle dit hjemmeblodtryk, se her.

Inden årskontrollen tages blodprøver, urinprøve og nogle gange hjertediagram (EKG). Efterfølgende møder du til samtale hos lægen, hvor de enkelte undersøgelser gennemgås. Ligeledes tales om risikofaktorer og medicinen justeres.

Sukkersyge (Type 2 Diabetes) 

Har du sukkersyge bør du som regel gå til kontrol hver 3. måned.

Ved konsultationen hos sygeplejersken får du målt dit blodsukker og blodtryk og vægt måles. Dine hjemmeblodsukkermålinger, livsstilsændringer og de aftalte mål fra tidligere besøg diskuteres. Til sidst justeres din medicinske behandling.

En gang om året anbefales du at gå til årskontrol hos lægen. Her laves det samme som ved rutinekontrol, bortset fra at lægen også vil se mere overordnet på alle organer som kan blive påvirket af sukkersyge. Det drejer sig blandt andet om hjerte, nyrer, øjne og fødder. Der tales om eventuelle senkomplikationer til sygdommen og nye behandlingsmål for det næste år fastlægges. Du vil få en henvisning til øjenlæge og fodterapeut, hvis du ikke allerede har en.

Nogle patienter følges af såvel os, din praktiserende læge, som et hospitalsambulatorie. Det drejer sig fx om dig der har Type 1 diabetes, eller hvis du har kompliceret type 2 diabetes med senfølger.